Προορισμός: Θεσσαλονίκη

Τα πρώτα χιόνια έχουν πέσει στα ορεινά, όλες οι πόλεις έχουν φορέσει τα γιορτινά τους.. Στην εικόνα όλων αυτών αποφασίσαμε και τη δική μας χειμερινή εορταστική εξόρμηση στη…….

Θεσσαλονίκη!!

Μια πλανεύτρα μάγισσα , ένας όμορφος προορισμός που σε κερδίζει από το πρώτο κιόλας λεπτό!! Αυτή η μαγεία και η μοναδικότητα που τη διακατέχουν δεν περνούν απαρατήρητα και πολύ περισσότερο μια τέτοια εποχή που όλα φαντάζουν σαγηνευτικά!! Χριστούγεννα με ιδιαίτερο χρώμα , πολιτισμικά και πολιτιστικά φορτισμένα, νομίζοντας πως χτίζουν νότα με νότα, γλέντι προς γλέντι στην καθημερινότητα των ημερών που έρχονται…

Αυτή η πόλη είναι γεμάτη διαδρομές!!

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε από το Τσινάρι. Το κρύο πολύ, αλλά τίποτα δεν σταματάει τα περπατήματα μας σε αυτή την ιστορική συνοικία, η οποία είναι γεμάτη με εικόνες από παλιά σπίτια.. Μια παλιά Θεσσαλονίκη βγαλμένη από άλλη εποχή, γεμάτη χρώματα..

Ακολουθεί μια βόλτα προς το Καπάνι -Στοά Μοδιάνο..Οι ήχοι, οι μυρωδιές, τα παραδοσιακά κτίρια τα οποία πρόσφατα έχουν αναπαλαιωθεί, μας δημιουργούν αναμνήσεις από μια παραδοσιακή πρωτεύουσα ξεχασμένη από το χρόνο. Ένα παραμυθένιο τοπίο, στο οποίο όποιον δρόμο και να διαλέξεις καταλήγει στη θάλασσα…Ονειροπολείς σαν μικρό παιδί και νομίζεις ότι ο χρόνος σταμάτησε εκεί…

Συνεχίζοντας αυτό το οδοιπορικό μας, ανακαλύπτουμε αμέτρητες γωνιές που η καθεμία έχει τη δική́ της «μυρωδιά́». Λαδάδικα, Άνω πόλη, Φραγκομαχαλάς, Αγία Σοφία, Λευκός Πύργος, Πλατεία Αριστοτέλους, Πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Δεν περνάει , ωστόσο, απαρατήρητη και η εκκλησιά του Πολιούχου της πόλης Άγιος Δημήτριος που δεσπόζει επιβλητικά́ στο κέντρο της πόλης.

Παρά το κρύο, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να κάνουμε μία βόλτα στην Παραλία της Θεσσαλονίκης.. Στεκόμαστε σε ένα σημείο, στο οποίο από πίσω υψώνονται τα τείχη, ατενίζοντας το άπειρο και θεωρώντας πως βρισκόμαστε σε αυτό το ‘’μπαλκόνι ‘’, απλώνοντας τη ματιά μας στο απέραντο αυτό γαλάζιο..Δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψουμε… Το ίδιο όμορφη, θυμωμένη, φουρτουνιασμένη, όσο ήρεμη και γαληνεμένη…

(006) ΦιληςGlass-ΘεσσαλονικηΤο κρύο τσουχτερό….και τρέχουμε γρήγορα προς το αυτοκίνητο…Ανοίγουμε το κλιματιστικό για να ζεσταθούμε και …. ξαφνικά ακούμε έναν ελαφρύ κρότο.. Κοιτάζουμε το παρμπρίζ και  διακρίνουμε μια μεγάλη ρωγμή…Ένα χτυπηματάκι που είχε προκαλέσει μια πέτρα και δεν επισκευάστηκε προκάλεσε αυτό!! Δεν μας πτοεί τίποτα όμως.. Παντού υπάρχει η ΦΙΛΗΣGlass με τα καταστήματά της… (κέντρο: Κ. Καραμανλή 5 & Γρ. Λαμπράκη,  ανατολικά: Λαέρτου 12, Θέρμη , 10ο χλμ Θες/κης – Μουδανίων, κ.α)

Παρά το γεγονός, η διάθεση μας παραμένει στα ύψη!! Λύση βρέθηκε γρήγορα, εύκολα και χωρίς καθόλου άγχος! Η κάθε βόλτα μας, εξακολουθεί να φαντάζει διαφορετική (παρά τις όποιες τύχες η ατυχίες), κάθε ματιά αλλιώτικη και κάθε ηλιοβασίλεμα ποικίλει χρώματα…Δεν είναι μονάχα τα κτίρια, οι πλατείες, τα στέκια, το λιμάνι, η παραλία και τα αμέτρητα βυζαντινά μνημεία της που την κάνουν τόσο ακαταμάχητη. Είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι! Μια τέτοια πόλη που λαχταράμε να γυρίσουμε ξανά και ξανά, γεμάτοι πάντα με αυτή την πρωτόγνωρη νοσταλγία.

Μείνετε συντονισμένοι, τα αφιερώματα συνεχίζονται…

** πηγές φωτογραφιών: χριστουγεννιάτικη Αριστοτέλους: Σάκης Γιούμπασης –  sakisgioubasisphotography