Προορισμός: Καλαμάτα

Οι μέρες πλησιάζουν και είναι ευκαιρία να οργανώσουμε την ιδανική εκδρομή σε εορταστική ατμόσφαιρα εν όψει του Πάσχα. Επιλέγοντας ανάμεσα σε καταπράσινα βουνά και σε εξοχές, εισπνέοντας τις μυρωδιές της άνοιξης από τα κατεβασμένα παράθυρα του αυτοκινήτου μας, είμαστε έτοιμοι να «γράψουμε» χιλιόμετρα με το ρεζερβουάρ γεμάτο για το « δικό μας» παραθαλάσσιο προορισμό , την Καλαμάτα. Ένα μέρος γεμάτο ήθη και φαντασμαγορικά έθιμα που σου υπόσχεται ένα αυθεντικό ελληνικό Πάσχα με ιδιαίτερο χρώμα!!Ο μαγευτικός αυτός προορισμός σου δίνει τη δυνατότητα να περπατήσεις κατά μήκος της παραλιακής του με θέα τον ορίζοντα του Μεσσηνιακού Κόλπου καθώς και να επισκεφτείς τη νεοκλασική του παλιά πόλη με το σπουδαίο Κάστρο της.

Μελετώντας τα παραδοσιακά τους έθιμα και εκείνα τα δρώμενα που δε γίνεται να «χάσεις» ξεχωρίσαμε τρία από αυτά!! Ξεκινώντας από τη Μεγάλη Παρασκευή κατά την οποία με σπουδαία λαμπρότητα θα τελεστεί η κορύφωση του Θείου Δράματος εστιάζοντας στον Επιτάφιο Θρήνο. Το συγκεκριμένο βράδυ με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Οι σαιτολόγοι, γνωστοί στα μέρη εκείνα την περίοδο αυτήν, την ίδια μέρα φτάνουν στην κορύφωσή της κατασκευής σαιτών για το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα και γίνεται και το γέμισμά τους. Με την ολοκλήρωσή  όλων και καθώς επιστρέφουμε πολύ πιθανόν να συναντήσουμε στις διάφορες γραφικές γειτονιές καίνε τον Ιούδα και ρίχνουν τις σαΐτες. Γεγονότα έντονα που σου προκαλούν συγκινησιακή ένταση και εκστασιασμό!!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό και ξεχωριστό έθιμο του τόπου που θα θέλαμε να ζήσουμε από κοντά είναι ο σαιτοπόλεμος που λαμβάνει χώρα την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία Όθωνος. Όλοι οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε μπουλούκια και αρκετοί φορώντας και παραδοσιακές ενδυμασίες , εκτοξεύουν τις χάρτινες σαίτες γεμισμένες με μπαρούτι..Μας έχει ήδη συνεπάρει αυτή  η άγνωστη σε εμάς αναβίωση του αγώνα με τις ρίζες της  στο 1821. Μόνο η σκέψη της συμμετοχής μας σε αυτό με γεμισμένους από μπαρούτι χαρτοσωλήνες μας μας ξεσηκώνει και εγείρει την ανυπομονησία μας να το «ζήσουμε»!!Τη μέρα εκείνη, ωστόσο, απαγορεύεται η στάθμευση αυτοκινήτων  στο βόρειο parking καθώς και στα εφαπτόμενα τμήματά του. Φροντίστε να κρατήσετε το αυτοκίνητό σας μακριά…Ακόμα και ατυχία όμως να συμβεί, δεν πτοούμαστε καθώς παντού υπάρχουν οι φίλοι μας , (ΦΙΛΗΣGlass) !!

Τελειώνοντας , λοιπόν , αυτό το σύντομο ταξίδι μας λόγω των εορταστικών αυτών συνθηκών δε θα μπορούσαμε να είμαστε απόντες τη Δευτέρα του Πάσχα ,το πρωί , στη μεταφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στο Πλατύ. Εκεί οι  καθιερωμένοι ιππικοί αγώνες , αμέσως μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου(προστάτη των Ιππέων) , λαμβάνουν χώρα σε ένα χωμάτινο δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους δέκα μέτρων καταλήγοντας στο χωριό.

Ξεχωριστά και μοναδικά έθιμα,  άνοιξη, παράδοση και οικογενειακή και φιλική ατμόσφαιρα καθιστούν μοναδικό το Πάσχα στην Καλαμάτα!! Ανυπομονούμε για αυτό το ταξίδι , την αναβίωση των δρώμενων και τη χαλαρώση γυρνώντας στα στενά και στο Κάστρο της Καλαμάτας!!

Μείνετε συντονισμένοι, απολαύστε το ταξίδι σας στην Καλαμάτα και μην ανησυχείτε για τίποτα καθώς ακόμα και αν σας συμβεί κάποια ζημιά στην διαδρομή σας, θα μας βρείτε στην Αθηνών 201 , Κόμβος Ζαφείρη – Ασπρόχωμα
Παντού υπάρχει ένα κατάστημα ΦΙΛΗΣGlass!

Μείνετε συντονισμένοι, τα αφιερώματα συνεχίζονται…

πηγές φωτογραφιών: topontiki.gr, messiniaradio.gr/blog, web-greece.gr, skaikairos.gr, report24.gr, iefimerida.gr, taygetos-zeritis.blogspot.gr